Rabu, 8 Julai 2009

KENA TINDIH



Fenomena kene tindih.... Kepercayaan dan Kebenaran.. (saja nak share
pengalaman dengan rakan, jom kita relax sekejap)

Just to share... aku baca segmen pengalaman menyeramkan dalam book and
readings, banyak sangat orang dok cerita pasal pengalaman kena tindih
ni...
betulkah kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu?




Orang ramai describe kena tindih seperti tak boleh gerakkan seluruh
badan, hujung jari, terasa berat kat dada... nampak benda-benda
pelik-pelik (hantu, makhluk hitam dan sebagainya)

Kalau aku tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena.... aku pun secara
jujur pernah ada pengalaman kena 'tindih' ni masa sekolah menengah
dulu...
adalah dalam 3-4 kali jugak... masa tu aku sedar... boleh buka mata
separuh..... aku tau aku sedar... tapi tak boleh gerak.... kadang-kadang
geram, sebab tak boleh gerak..... lepas 5 ke 10 minit baru boleh
gerak....
aku dulu pun takut... memang ingat kena hempap dah... lepas boleh gerak
tu rasa seram sejuk jer...

Setelah aku masuk U belajar pasal tubuh badan manusia..... barula aku
tau kebenarannya.... ni aku nak cerita sikit pasal fenomena kena
hempap/tindih atau nama medicalnya 'sleep paralysis'

Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur'... adalah satu
keadaan yang terdiri daripada sudah tentulah paralysis (lumpuh) yang
temporary (sementara).... temporary paralysis ni selalu berlaku bila
masa-masa nak tidur (hypnagogic paralysis) atau baru-baru bangun dari
tidur (hypnopompic paralysis)

Normal badan manusia bila tidur, bila masuk tahap tidur yang nyenyak
atau REM (rapid eye movement... waktu nyenyak ni, bijik mata kita
gerak-gerak) tahap... otak akan bagi tau badan kita suruh rehat... badan
kita kira macam switch off kejap... REM atonia (tak ada muscle tone).

Otak kita pun ada switch off button.... dipanggil Reticular Activating
System (RAS)....... bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch
off RAS ni... so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas
etc.) sahaja yang on... kiranya screensaver lah atau hibernate...

So... bila kita bangun, RAS switched on balik. Kita sedar (fully awake
state) tapi kadang-kadang, electrical signal tak diactivate kan oleh
otak suruh switch on balik badan kita.... maka masa tu laa badan kita
lumpuh seketika.... sebelum otak activate balik.... memang menakutkan
tapi benar....

Tapi paralysis tu tak semestinya complete atau full.. kadang-kadang
partial atau sebahagian sahaja... pasal tu ada yang boleh gerakkan ibu
jari, tetapi badan lain lumpuh etc....

Dan lagi satu, sleep paralysis ni selalu jugak datang sekali dengan
hallucinations (halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar
bunyi pelik-pelik), visual (nampak benda bukan-bukan) atau tactile
(deria sentuhan, terasa benda sentuh/hempap dan lain-lain..)

Sebab-sebab atau benda-benda yang boleh mentrigger sleep paralysis:
1. Tidur dalam posisi terlentang terlalu lama 2. Jadual tidur yang tak
tentu arah (irregular sleep clock) 3. Sleep/rest deprivation (tak cukup
tidur la ni...penat sangat) 4. Stress yang banyak kat otak...masalah
keluarga, kewangan bla-bla 5. Pertukaran gaya hidup secara tiba-tiba
(macam biasa dok rumah saja, tetiba esok pergi panjat gunung, kayuh
basikal.... extreme sangat) 6. Orang yang ada penyakit narcolepsy

So... jangan lagi ada yang berkata kena hempap dengan hantu. Korang
semua lagi hantu sebenornye.... tapi kalau korang yang terutamanya kaum
pompuan tu kalau celik jer mata tiba-tiba kena tindih dek suami
janganlah korang baca ayat Kursi.. nanti terbakar pulak suami korang..
ucapkanlah Alhamdulillah!!!!... ha...ha..ha...

8 ulasan:

Monkey D Luffy berkata...

hahaha

ending lawak

Naz berkata...

maklumat yg bagus... tq 4 sharing... saya dah lama x kena. Alhamdulillah... dulu2 kalo kena, saya cuba silangkan ibu jari kaki perlahan2 dan cuba kawal anggota badan dr bawah...

ending yg errrr... no komen... :p

meo188 berkata...

uiks... sek baek sye xkawin lg,.... huhuhuhu :p

CiterMenariK' berkata...

info yang sangat berguna nonna manis..tq' tp ending yang tak tahan tuu.. huhuhuhahahwakakakakaakaka..

nonna manis berkata...

Monkey De Luffy

hahaha info yg menarik dan tertarik

nonna manis berkata...

Naz >>>>
saya pun penah kene tindih..tp time separuh edar tu sy mcm di tindih tilam yg keras n besar..mmg sesak la time tu..pas tu br ok blek..tkt timw tu

nonna manis berkata...

meo188>>>
org yg xkawen pun kene tindih gak...

nonna manis berkata...

CiterMenarik>>>
same2 sy pun akan try bg info yg lebih menarik

Hadith Muslim