Jumaat, 17 Julai 2009

6 Jenis Wanita Malang

"Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang Ananah, yang
Mananah, dan yang Hananah, dan jangan engkau kahwini yang Hadaqah,
yang Baraqah dan yang Syadaqah."

Wanita Ananah:
banyak mengeluh dan mengadu dan tiap saat memperalatkan sakit atau
buat-buat sakit.

Wanita Mananah:
suka membangkit-bangkit terhadap suami. Wanita ini sering menyatakan,
"Aku membuat itu keranamu".

Wanita Hananah:
menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang
dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain.

Wanita Hadaqah:
melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan
keinginannya untuk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk
membelinya.

Wanita Baraqah:
ada 2 makna, pertama yang sepanjang hari mengilatkan dan menghias
mukanya, kedua dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali
sendirian dan diasingkannya bahagianya.

Wanita Syadaqah:
banyak cakap tidak menentu lagi bising.




15 ulasan:

ZARA 札拉 berkata...

semoga kita terhindar dr menjadi wanita yg malang~

nonna manis berkata...

yela same2 kita jage diri sebaik2 nya...

wh0se berkata...

mintak2 lah dijauhkan dari mendapat jodoh dengan perempuan-perempuan tersebut...whose lum kawin lagi...tu yang risau tersilap pilih...

Naz berkata...

sebelum kawen... semua kontrol...
pas kawen.. aderkah????

nonna manis berkata...

whose >>>
lelaki yang baik untuk perempuan yang baik..
Insyallah Allah niat hamba2 nya

nonna manis berkata...

Naz >>>
hehe tu mmg cover cun la..tp b4 nk kawen mintak petunjuk Allah sape jodoh yg sebenarnye

Framestone berkata...

thank untuk info ini...bro cam berminat untuk memanjangkan isu ini la...leh kan

nonna manis berkata...

Framestone>>>>
sila la pnjg kn isu ini...tp jgn la wanita di persalahkn..hehehe

Framestone berkata...

bro memerlukan org untuk menjawab kaji selidik bro je... tue yg bro promote kat blog nie he...23x berminat x??

bro dah wat entry seprti yg bro beritahu kepada nonna semalam..

lizz berkata...

zaman sekarang..susah sangat nak cari someone yang ada semua pakej muslimah sejati. huhuu. me too :P

Faarihin berkata...

nauzubillah.. minta dijauhkan.. salam ziarah dari sy.. sy link kan blog ni ye.. (^__^)

nonna manis berkata...

Framestone>>>>
oo da wt nnt nona komen yer bro...xmengapa kalu cm ni kn bgs kire kerjasama anrtara blogger...
hehehe
thanks for support my blog...

nonna manis berkata...

lizz >>>>
kite jd yang terbaik semampu kite...
semoga Allah pelihara kite dari sifat wanita malang tu...salam kenal liz

nonna manis berkata...

Faarihin >>>>
mintak di jauh kn dari sifat begitu...
salam kenal thank sudi lwt blog sy...

Framestone berkata...

xterindah mane pun huhuhu... just besa2 je... takut gak ade kenangan hitam ke dgn die kan he...23x

entry tue nnt bro tempek ek... tgh byk entry menunggu giliran untuk dikuarkan la... sabar ek nonna

eh klu entry pasl perempuan tue.. bro dah lame tempek dah...sabtu lepas kot..usha la kejb...tp kne selak2 la ek

Hadith Muslim