Jumaat, 13 Februari 2009

ULAM DAN KHASIATNYA

Ulam dan Khasiatnya…

“Sedapnya makan tengahari ni, ade ulam petai dan jering, dua pinggan nasi la arini…”Aku memang hantu ulam tapi ulam petai je la...KAlu dpt 1 papan petai pun bley habis tau lagi2 bila direbus..pergh x terkata nikmatnya.. Ulam2 ini terdapat pelbagai jenis iaitu Cekur, Jering, Pegaga, Petai, Pucuk Betik. Pucuk gajus, Pucuk Mengkudu, Pucuk PUtat dan Ulam Raja…Nk kongsi khasiat ulam2 ni kat korg:

Cekur - Berperanan menguncupkan rahim (untuk wanita selepas bersalin ), mencegah sakit dan sengal tulang, demam, batuk serta sakit kerongkong.

Jering - Diktakan dapat membantu mencegah penyakit kencing manis, membersihkan buah pinggan. Memperbaiki pembuangan air kecil dan memperkuatkan tulang.

Pucuk Putat – Membantu mencegah pening dan darah tinggi , membersihkan darah dan menguncupkan rahim.

Pucuk Mengkudu – Membantu mencegah pening sakit kepala, buasir, kembung dan menguncupkan rahim.
Pegaga – Membantu menguncupkankan rahim, awet muda, memperbaiki peredaran darah, pertumbuhan rambut, memperkuatkan gigi dan untuk kecerdasan otak.

Pucuk betik – Membantu penghadaman

Pucuk Gajus – Membantu membersihkan darah.


Ulam raja – membersihkan darah dan memperkuatkan tulang


Petai – Membantu mencegah kencing manis , tekanan darah tinggi, kembung, membersihkan darah dan usus.

Hmmm banyak kan khasiat ulam yang kita xtau…so tunggu ape lagi marilah kita cuba….



Tiada ulasan:

Hadith Muslim