Ulam dan Khasiatnya…
“Sedapnya makan tengahari ni, ade ulam petai dan jering, dua pinggan nasi la arini…”Aku memang hantu ulam tapi ulam petai je la...KAlu dpt 1 papan petai pun bley habis tau lagi2 bila direbus..pergh x terkata nikmatnya.. Ulam2 ini terdapat pelbagai jenis iaitu Cekur, Jering, Pegaga, Petai, Pucuk Betik. Pucuk gajus, Pucuk Mengkudu, Pucuk PUtat dan Ulam Raja…Nk kongsi khasiat ulam2 ni kat korg:
Cekur - Berperanan menguncupkan rahim (untuk wanita selepas bersalin ), mencegah sakit dan sengal tulang, demam, batuk serta sakit kerongkong.
Jering - Diktakan dapat membantu mencegah penyakit kencing manis, membersihkan buah pinggan. Memperbaiki pembuangan air kecil dan memperkuatkan tulang.
Pucuk Putat – Membantu mencegah pening dan darah tinggi , membersihkan darah dan menguncupkan rahim.
Pucuk Mengkudu – Membantu mencegah pening sakit kepala, buasir, kembung dan menguncupkan rahim.
Pegaga – Membantu menguncupkankan rahim, awet muda, memperbaiki peredaran darah, pertumbuhan rambut, memperkuatkan gigi dan untuk kecerdasan otak.
Pucuk betik – Membantu penghadaman
Pucuk Gajus – Membantu membersihkan darah.
Ulam raja – membersihkan darah dan memperkuatkan tulang
Petai – Membantu mencegah kencing manis , tekanan darah tinggi, kembung, membersihkan darah dan usus.
Hmmm banyak kan khasiat ulam yang kita xtau…so tunggu ape lagi marilah kita cuba….
Tiada ulasan:
Catat Ulasan